За нас

Вианд е основана през 1992 г., като фамилна търговска компания. През 1993 г. фамилната фирма поема представителството на мултинационалната компания Провими със седалище в Ротердам Холандия, лидер на световния пазар за храни за животни, птици и риби.

През 1995 г. стартира първия от няколко съвместни проекти за изграждането на фуражни предприятия в различни краища на страната. През 1998 г. Вианд купува фуражен цех, намиращ се на територията на помощното стопанство на двореца “Врана”. През следващите години развива производството и реализацията на пълноценни комбинирани фуражи за всички видове животни и птици, като днес там се предлагат над 60 вида различни храни. Капацитетът на цеха е 5 т/час, като постепенно са променени изцяло производствените линии, процесът е автоматизиран и са направени инвестиции в развитието на широка магазинна и дистрибуторска мрежа в Западна България. До 2000 г. групата фуражни предприятия нарастват до седем. През този етап от дейността си Вианд увеличава делът на търговската си дейност многократно, продължава и развива производството и пазара на комбинирани храни за всички видове животни, птици и риби, както и доставя до българските ферми специални продукти, като млекозаместители, белтъчни биоконцентрати, премикси и предстартерни храни. Създава пазари и доверие в много клиенти вече дългогодишни партньори в съседни страни от които Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Унгария, Украйна и др. търгувайки с продукти и суровини за фуражната промишленост с постоянно и високо качество.

Компанията става фамилна отново през 2010 г. когато фамилията откупува делът на Провими. През 2011 г. Вианд стартира нов проект и е изграден фуражен завод с най-висок клас на оборудване близо до гр.Русе, обслужващ множество промишлени ферми в южна Румъния. Годишният оборот на компанията надхвърля 100 млн. лв., и е утвърден партньор с водещи в сектора световни фирми, член е на световното Сдружение на фамилния бизнес. През 2013 г. се осъществява нов проект, а именно откриването на нов завод в района на Силистра - с.Ситово с капацитет от 100 хиляди тона годишно, който започва обслужване и доставка на висококачествени храни основно за преживното животновъдство.

Днес фамилната група оперира с пет фуражни предприятия с общ производствен капацитет надхвърлящ 400 хил тона. Групата заводи разполага със собствени силозно складови стопанства с капацитет от 50 хил. тона. Компанията осигурява работа на над 160 служители в страната и чужбина. От самото си създаване компанията разполага с консултативно бюро, чрез което доставяме на нашите клиенти най-съвременните тенденции и програми за хранене,оказваме пряк контрол върху производствения цикъл с проследяване на резултатността в търсене на максимален икономически ефект.